• Vijf Natuurgeneeskundige Principes

 • 1.Energie
  Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie, zoals bijvoorbeeld ons lichaam. Daarnaast heb je ook fijn stoffelijke energie die zich bevindt in alles wat ‘niet zichtbaar’ is, denk bijvoorbeeld aan de ‘lege ruimte’ om ons heen, onze chakra’s en ons auraveld. De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Het energetisch systeem, zoals de chakra’s en de meridianen, kan bij een tekort (of een teveel!) aan energie namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken. Indien een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen dan ook emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het heeft daarom prioriteit om de geblokkeerde energie weer in beweging te brengen en/of energie toe te voeren. Dit kan bereikt worden door middel van aanraking, met massage en strekkingen van huid, bindweefsel en spierweefsel en zachte mobilisatie van gewrichten.  Zonder energie kan er namelijk geen genezing plaatsvinden.

  2.Prikkeloverdracht
  De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Zonder een goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren. De prikkeloverdracht kan op een dynamische wijze gestimuleerd worden d.m.v. van (ritmische-)massage en strekkingen. De prikkeloverdracht kan op een rustigere wijze  gestimuleerd worden d.m.v.methodes als mindfullnes en autogene training.

  3.Drainage
  In deze hectische maatschappij wordt ons lichaam en geest regelmatig belast met giftstoffen in geestelijke of stoffelijke vorm. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van het lichaam waardoor het genezingsproces kan vertragen. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat massage de behandelvorm bij uitstek is om afvalstoffen versneld uit celweefsel af te voeren.

  4.Voeding
  Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van deze stoffelijke vorm van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons menselijk lichaam en op onze psyche. Het volgen van een ortho- moloculair voedingsadvies kan de werking van de cellen verbeteren en daarmee het natuurgeneskundig herstelproces.

  5.De psyche
  Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Het  is het dus belangrijk op samen op zoek te gaan naar deze patronen, deze te bekijken en te bevragen en samen te kijken welke alternatieven er zijn opdat deze patronen doorbroken en losgelaten kunnen worden.